Facebook

Aanbellen bij de buren
Als je een huis gaat huren kijk je of er genoeg kamers zijn, hoe groot ze zijn en of er een tuintje bij zit. Misschien let je ook nog op de afstand tot het openbaar vervoer en de mogelijkheid om je auto te parkeren. En wellicht ga je ook even na wat voor soort scholen er in de buurt zijn. Maar niemand belt aan bij de mogelijk toekomstige buren om te zien wat voor mensen dat zijn. Men neemt aan dat die buren in het beste geval rustige, anonieme mensen zijn en in het slechtste geval vervelende overlast gevers. Ik heb dat altijd raar gevonden. En ik vond het ook altijd vreemd dat de verhuurder, de woningbouwcorporatie, wel keek of de huurder financieel draagkrachtig genoeg was, maar niet of zijn manier van leven aansloot bij de sfeer in de buurt. Je woont immers niet alleen in een huis, je woont ook in een straat.

Eerst de buren
Eind jaren zeventig van de vorige eeuw was er een groep mensen, afkomstig uit Ommoord en Capelle aan de IJssel, die dat wilde veranderen. 'Eerst de buren en dan de woningen' was het motto waarmee het project Centraal Wonen Zevenkamp werd opgezet. Zestig huishoudens bedachten samen met de architect en de woningbouwvereniging Voor het Huisgezin hoe en waar ze wilden wonen. De plek werd de noordrand van Zevenkamp, dicht bij het Wollefoppepark en de Zevenhuizerplas. De huizen werden voorzien van acht gemeenschappelijke ruimtes voor activiteiten als gezamenlijke maaltijden, feestjes, toneel- en zangrepetities, koffie-ochtenden en verder alles wat de buurtgenoten maar konden bedenken. Er kwamen ook nog logeerkamers. Veel huizen en gemeenschappelijke ruimtes zijn onderling verbonden door wind- en regendichte gangen, zodat het onderlinge contact kan plaatsvinden zonder koud en nat te worden.

Het leukste dorp
Ruim dertig jaar geleden, in 1982, trekken de leden van de vereniging Centraal Wonen Zevenkamp naar hun nieuwe woningen aan de Victor van Vrieslandstraat, de Geerten Gossaertstraat en het August Vermeijlenpad. En de gemeenschap ontwikkelt zich tot 'het leukste dorp van Rotterdam'. De term 'participatiesamenleving' was op Centraal Wonen Zevenkamp al lang van toepassing voordat onze regering deze term bedacht om de bezuinigingen te rechtvaardigen. En het is een dorp, met zijn dorpsruzies en zijn dorpsfeesten. Er wordt gezamenlijk getreurd bij een overlijden, wanneer een extra editie van de Nieuwsbrief verschijnt waarin de overledene wordt herdacht. En men verheugt zich bij de geboorte van een nieuwe bewoner of het jubileum van een oude bekende. Een dorp waarin men zich niet alleen bewoner van een huis voelt maar men ook een bekende is in de straat.

Meedoen
De vereniging Centraal Wonen Zevenkamp kent 'kandidaten' en alleen kandidaten komen in aanmerking voor een vrijkomende woning. Voor mensen die kandidaat willen worden, worden op iedere derde zaterdag van de maand rondleidingen georganiseerd, zodat men een indruk kan krijgen van de bouw en de mogelijkheden van het project. Als dat bevalt kan een aanmeldingsformulier worden ingevuld, dat te vinden is op de website www.cw7.nl. Daarna wordt men uitgenodigd voor een gesprek met enkele bewoners, waarin de wederzijdse verwachtingen ter sprake komen en wederzijds wordt besloten of kandidaat worden een goed idee is. Daarna kunnen kandidaten gebruik maken van de gemeenschappelijke ruimtes, de logeerkamers en meedoen aan alle activiteiten die door de bewoners worden ondernomen. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de vereniging www.cw7.nl

Afdrukken