El Secreto de Sus Ojos (2009) – zondagavond FilmClub
De volgende film op zondag 16 november, 19:45 in August is:
El Secreto de Sus Ojos (2009)
Enerzijds een spannende misdaadthriller en anderzijds een romantisch drama. El Secreto de Sus Ojos is bovenal een heel sfeervolle en boeiende argentijnse film over schuld en boete, ouder worden en hartstocht..
Er zijn nog 4 gratis plekken beschikbaar.
Reageer via mail als je wilt komen: (geeverpf @ yahoo.com)
Als je niets voor zondag 18:00 van mij hoort, dan zijn de plekken al vergeven.
Groeten, Patrick
———————————————————————–
Over de Filmclub:
Ik ben een tijd geleden een film club begonnen vanuit het Noorderlicht eetgroep.
Om de 2-3 weken zondagavond 19:45 een film in august afspelen.
Het is mijn smaak, dus meestal geen doorsnee Hollywood.
De eetgroep betaalt de films, maar vrije plekken geven wij gratis weg aan andere geinteresseerden.
Ter indicatie, eerdere getoonde films zie je hieronder.
Groetjes, Patrick
Jouw CW7 wordt ons CW7
Stel je voor… je woont in een rijtjeshuis in een buitenwijk en op een dag denk je.. ik wil voor het eerst een etentje regelen met de buren in de straat. Maar de meeste ken je niet, je hebt geen groepsmail van de straat, en waar moet je het etentje houden? Zucht.. laat maar.
Maar je woont niet in een buitenwijk.. je woont in Centraal Wonen Zevenkamp (CW7), het leukste dorp van Rotterdam. Je hebt een formele relatie met alle leden. Je hebt bewust gekozen voor een collectief bestaan, en je heet Tileia.
De bladeren vallen van de bomen en denk je op een dag… weet je wat, ik ga een potluck organizeren.. met stamppot.. Een lekker herfst gerecht.
Uiteraard lukt dat niet alleen, dus je gaat iedereen spreken en mailen, en in no-time heb je een geinteresseerde groep leden en donateurs gevonden die willen koken en komen eten in het cafe met jou als barkeeper. En zoals je ziet was het super lekker en gezellig met elkaar. Wie wist hoeveel verschillende smaakvolle manieren er zijn om stamppot klaar te maken? Ook Italiaans!
Dus een idee van Tileia werd realiteit door de kracht van de woongroep. En het resultaat werd een verrijking van de woongroep. Gewoon een voorbeeld van hoe jouw CW ons CW wordt.
Iedereen doet mee op z’n eigen manier. Je kunt meedoen met een bestaande aktiviteit, of iets nieuws bedenken en realiseren met de kracht van de groep . Een greep uit de laatste maanden die mij opvalt..
Kandidaatlid Philip en nieuwe leden Iris en Kitty S. doen mee met Onderhoudsdag. Belangrijk werk.. de tuinen zijn van ons allemaal. Kan je nog geen onderscheid maken tussen een orchidee en onkruid? Geeft niet! Ik ook niet… dan vraag je het gewoon… genoeg groene vingers aanwezig als je komt.
Nieuwe leden Louise, Kitty S. en Iris geven zich op voor de WVC. Heel belangrijk dat de commissies voldoende bemand zijn! Commissies en beheerders zijn de olie die ervoor zorgt dat onze woongroep in goede banen geleid wordt, en dat de klusters goed functioneren. Genoeg plekken om jouw vaardigheden in kwijt te kunnen. De groep heeft ook jouw inzet nodig om voort te bestaan, zo simpel is het.
Oude CW rotten zijn ook aktief, zoals Pauline die Mozaiken les geeft. Kitty I. laat nu al haar creativiteit weer losbarsten met schildercursussen, en Cor is een gezellige dartsavond op de woensdag begonnen.
De kroegbaas, barcommisie en barkeepers zorgen ervoor dat het cafe goed blijft draaien; Een belangrijk sociale ontmoetingsplek voor veel van ons. Ook donateurs zoals Joyce en Henny dragen hun steentje bij. Carola en Joyce zorgen vaak voor gezellige hapjesmiddagen in de tuin. Bert brengt al lang veel bewoners bij elkaar op maandagochtend in August. Marco en Kees-Jan zorgen regelmatig voor sociale activiteiten, allemaal goed bezocht. De eetgroepen zorgen voor sociale verbinding (en samen koken is ook goed voor de planeet).
Groene aktiviteiten worden ook vaak geregeld door leden en donateurs, zoals het recentelijk succesvolle CW Recycle Cafe en film weekend, en de duurzaamheidsgroep blijft bezig met Hef Wonen om initiatieven zoals zonnepanelen van de grond te krijgen.
Dit was gewoon een greep uit de indrukwekkende bijdragen die kandidaat(leden) en donateurs al leveren. Voel je je toch gepasseerd? Laat mij het weten en ik zet jouw bijdrage er ook bij.
Doe je nog niet mee als (kandidaat)lid of donateur? Zoek je plek, deel je passie. Gebruik en ervaar de kracht van de groep. Ben je kandidaatlid, dan vraag je buufje om je de weg te wijzen. Ga uitvogelen hoe jouw CW eruit gaat zien.
Jouw CW wordt ons CW!
Groetjes, Patrick
Constructieve opmerkingen? Je kunt gerust reageren op dit bericht.
Geslaagde AI discussie!
We hebben allemaal wel gehoord van AI oftewel Artificial Intelligence. Het is veel in het nieuws, bijvoorbeeld omdat scholieren er veelvuldig gebruik van maken bij het maken van werkstukken en docenten dit niet meer van ‘echt’ kunnen onderscheiden. Maar AI is al op veel meer plekken al in ons leven aanwezig, zonder dat we dat altijd door hebben. Weten we eigenlijk wel hoe deze systemen werken? Is het wel veilig en wie controleert daarop? Hebben de bedrijven die deze software maken niet te veel macht? Samen verkennen we de mogelijkheden die AI biedt, de risico’s die ermee verbonden zijn en manieren om die risico’s te beteugelen!
Op zondag 13 oktober kwam er een groep van zo’n 18 mensen samen in de kroeg van CW om te luisteren naar en actief mee te praten met Céline Budding over AI (Artificial Intelligence). Céline is promovenda aan de Technische Universiteit Eindhoven (Philosophy & Ethics, Industrial Engineering and Innovation Sciences), waar ze onderzoek doet naar filosofische vragen rondom taalmodellen en andere AI systemen. De zeer overzichtelijke presentatie waarbij de voor- en nadelen goed en duidelijk werden gepresenteerd riep bij het enthousiaste publiek zeer onderhoudende vragen op. Celine gaf met haar goed bestudeerde kennis binnen bepaalde onderdelen van AI daar waar mogelijk heel duidelijk antwoord. Duidelijk werd ook dat er nog heel veel te onderzoeken is in het veld van AI en ethiek. Wat de voordelen nou zijn kwam her en der in kleine voorbeelden naar voren. Zoals het verbeteren van taal bij mensen met een dyslectische aanleg, de factor tijd waarbij een taalkundig probleemloze brief kan worden geschreven leek daarbij leidend. Verder is men hard bezig om te onderzoeken waar er in de medische wereld voordeel kan worden geboekt met AI. Dit alles staat voor zover bekend nog erg in de kinderschoenen.
Ikzelf vond het heel fijn om met elkaar, onder deskundige leiding van Céline, dit onderwerp uit te diepen en ook dat de zorgen maar ook de eventuele kansen helder naar voren kwamen.
Ik kijk terug op een zeer informatieve middag waarbij we met elkaar heerlijk filosofisch konden bomen over dit wel zeer complexe onderwerp. Ik ging met een blij en opgeruimd gevoel naar huis ondanks dat er nu en in de toekomst nog heel veel vragen zullen opborrelen.
Danielle
Onderhoudsdag.. 34 handen maken licht werk!
De tweede zondag van de maand.. 13 oktober was het weer zover. De winter komt er aan en er werd flink geklust!
– rozen snoeien en ook druif, appel en andere fruitbomen
– uitgebloeide bloemen verwijderen
– bladhopen in stille hoekjes maken voor de egels;
– tuinmeubilair opruimen of bescherming aanbrengen;
– bloembollen poten;
– gangen opruimen en schoonmaken.
Zoals altijd gingen wij van start om half 11 bij August met koffie/thee en wat lekkers.
… en daarna lekker gewerkt met z’n allen.
En dat waren veel mensen!
Dank aan: Kitty S., Nienke de J., Louise, Lilian van E., Marleen, Philip, Iris, Patrick, Lilian G., Karel, Josiane, Hella, Elsbeth en Sebas, Wilma, Mariette, en Danielle. (Als wij iemand gemist hebben, laat aub weten!).
Rond half 2 was het klaar en zijn wij gaan lunchen zoals altijd met soep en broodjes. Danielle had een heerlijke soep gemaakt
De tuinen zijn van ons allemaal dus het is goed als wij allemaal een steentje bijdragen aan het onderhouden ervan.
Kom meehelpen de volgende keer en sluit je aan bij de koffie om 10.30 in august.
Lilian G., Petra, en Nienke de J
Groetjes en tot de volgende keer.
Onderhoudsdag.. Gezellig, Sociaal, Duurzaam.
Arrival (2016) – zondagavond FilmClub
De volgende film op zondag 13 oktober, 19:45 in August is:
Arrival (2016)
Als overal ter wereld mysterieuze gevaartes uit de ruimte neerdalen, krijgt taalkundige Louise Banks de leiding over een team dat onderzoek doet naar de mysterieuze wezens. Ja, het is sci-fi, maar het is vooral een fraai verhaal van liefde en (afhankelijk van je perspectief) bedrog. En als het kwaartje eindelijk valt, zie je het verhaal ineens helemaal anders..
Er zijn nog 2 gratis plekken beschikbaar.
Reageer via mail als je wilt komen: (geeverpf @ yahoo.com)
Als je niets voor zondag 18:00 van mij hoort, dan zijn de plekken al vergeven.
Groeten, Patrick
———————————————————————–
Over de Filmclub:
Ik ben een tijd geleden een film club begonnen vanuit het Noorderlicht eetgroep.
Om de 2-3 weken zondagavond 19:45 een film in august afspelen.
Het is mijn smaak, dus meestal geen doorsnee Hollywood.
De eetgroep betaalt de films, maar vrije plekken geven wij gratis weg aan andere geinteresseerden.
Ter indicatie, eerdere getoonde films zie je hieronder.
Groetjes, Patrick
CW Recycle Café: geslaagd en krijgt vervolg!
Reparaties Klussen Kluster
Cor, Bart en Anton zijn aan de slag gegaan met het repareren van spullen gebracht door bewoners van CW zoals een sigarettenautomaat en een babyfoon waarbij oa een kapotte stekker werd vervangen. Ook werd een heggenschaar geslepen en een houten keukentrapje gedemonteerd en opnieuw gelijmd. Helaas konden niet alle aangeboden apparaten gerepareerd worden zoals een kruimeldief met een accu die niet meer helemaal wilde opladen’…
Karel heeft 6 fietsen onder handen gehad. Er werden twee banden verwisseld, een ketting op de fiets gezet en een ketting bijgesteld. Ook heeft Karel versnellingen afgesteld. Jinte droeg ook een steentje bij!
Ook werd het tuingereedschap voor gemeenschappelijk gebruik zoals bezems, schoffels, harken grondig onder handen genomen. Het gereedschap werd nagekeken, waar nodig gerepareerd of geslepen. Alle stelen werden van gaatjes voorzien zodat het tuingereedschap netjes opgehangen kan worden in het schuurtje waar de CW-tuinspullen staan. Ook werden er plankjes opgehangen zodat er meer ruimte is om spullen netjes op te bergen. Aan het eind van de dag zag alles er top top en opgeruimd uit.
Kleding en sieraden reparatie in het Noorderlicht
Marian en Mariette zaten klaar voor het repareren of aanpassen van kleding & sieraden en verder alles wat onder de naaimachine doorpaste. Al snel werden er niet alleen kledingstukken en sieraden langsgebracht en gingen ze aan de slag met:
– het korter maken van een jumpsuit
– naadjes lostornen
– twee Jurken inkorten
– twee broeken waarvan de zoom was losgeraakt
– een gordijn van de logeerkamer waarvan één plooi opnieuw moest worden vastgezet plooi
– het bedenken van oplossing voor een gat in een broek
– de juiste knoop zoeken en vinden voor een jurk waarvan een knoop was verdwenen
– slotje en sluiting bevestigen aan sieraden
– meerdere broeken versteld
– En het repareren van de muilkorf van Boike, de hond van Suzanne en Bart
Kledingruil CW Café
Marleen en Eva organiseerden de kledingruil in het CW-café. Meer dan 10 mensen hebben gemiddeld 5 kledingstukken ingeleverd. Jurken, jassen, blousjes, rokken, pakken. Totaal 50 stuks. Er waren 12 paar mooie merk schoenen bij. En er was zelfs een duikpak. Bij het inleveren van de kleding was er soms direct een match met een kledingstuk van iemand anders. Ook werd er gebruik gemaakt van de naaimachine van het repaircafe. Ongeveer de helft van de kleding heeft nu een nieuwe eigenaar. De andere helft is naar de kringloop gebracht en krijgt binnenkort een nieuwe eigenaar. Het was heel leuk. Wel jammer dat er alleen vrouwenkleding was.
Potluck
Aan de Potluck in het CW-café deden zo’n 25 bewoners mee. De deelnemers hadden erg hun best gedaan om iets lekkers maken. Er was een variëteit aan heerlijke gerechten gemaakt: drie verschillende soepen, diverse Aziatische gerechten, pasta’s, salades, zelf gebakken brood en nog veel meer. Met als afsluiting twee culinaire nagerechtjes. En zoals altijd werd er onder het genot van een hapje en drankje bijgepraat met andere bewoners.
Gooi niet weg en draag bij aan het langer gebruiken en hergebruiken van spullen!
Wat fijn dat alle spullen die naar het CW Recycle Café zijn gebracht weer (her)gebruikt kunnen worden.
Gooi kledingstukken dus niet te snel weg maar bewaar ze voor een volgende CW Recycle café om te ruilen of te laten repareren. Ook sieraden die je niet meer draagt, bijvoorbeeld omdat de sluiting kapot is, breng ze een volgende keer naar het Recycle Café.
En heb je mechanische of kleine huishoudelijke elektrische apparaten die stuk zijn, gooi ze niet te snel weg, maar breng ze naar het CW Recycle café. Dan wordt beoordeeld of ze nog gemaakt worden.
Ook kun je kapotte apparaten (mechanisch of elektrisch) tussentijds naar het Klussen Kluster brengen. De onderdelen die nog bruikbaar zijn -transformators ed- worden eraf gehaald en hergebruikt, de rest wordt naar het milieupark gebracht.
Als organiserend comité kijken we zeer tevreden terug op het CW Recycle Café en de Potluck.
Graag willen we iedereen bedanken die heeft meegedaan, ook veel dank aan Joyce, Cor en Lilian die de bar hebben bemenst. In het najaar gaan we opnieuw een middag organiseren met kledingbeurs en repaircafé met daaraan ook een Potluck of andere activiteit gekoppeld. Dat willen we doen op zaterdag 19 oktober. Dus zet deze datum vast in je agenda.
Eva, Marian, Mariette, Marleen en Suzanne
Literair Diner – Valentijnsdag
Woensdag 14 februari vierde wij samen het romantisch leven met het Literair Diner!
Met als thema: Vriendschap en liefde.
Georganiseerd door ons eigen Josiane en Louise, genoten wij van een Bretoons menu – met gelegenheid om ons favoriete woorden over de liefde voor te dragen.
En zoals wij allemaal weten.. wat kan Josiane koken!
En trouwens wat kan Louise een mooi uitnodiging maken!
Het was erg gezellig met elkaar, en er waren genoeg leden die durfde op te staan en over de liefde of vriendschap te vertellen, of zelfs te zingen!
Voor herhaling vatbaar!
Dank aan Josiane en Louise!
Valentijns Pubquiz.. een groot succes!
Georganiseerd door ons eigen Eva en Marjolein op 10 februari was deze quiz met aansluitend dansfeestje heel leuk en goed bevolkt!
Maar liefst 5 teams (20 CW’ers) hadden zich opgegeven voor de quiz! Waaronder Valentinas, Venus & Mars, Groepje, Dame Etna, en Pauline’s gang.
Er waren vragen over uiteenlopende onderwerpen inclusief musiek, film, en uiteraard romantiek.
Uiteindelijk heeft team Valentinas op het nippertje gewonnen van Venus en Mars, onder sterk protest mbt infiltreren van de Valentinas door de Kaiser… het was uiteraard maar een spelletje (behalve als je verloor :-).
Er waren ook prijzen voor best gekleede man…Karel!
En uiteraard best geklede vrouw.. Pauline!
Daarna… bijpraten en dansen!
Dank aan Marjolein en Eva voor het organiseren – en de barkeepers!
Denk mee over een levendig CW!
Door Bart Budding.
Een blog over mijn eerste ervaringen als bewoner van CW7, over mijn wens om bij te
dragen aan de toekomst van de leefgemeenschap en hoe we dit samen zouden
kunnen aanpakken.
Het kriebelt…
Het is eind 2021. Ik woon samen met Suzanne in Gouderak, een klein dorpje vlakbij
Gouda. De Coronatijd is bijna achter de rug. De laatste maatregelen zijn vrijwel
allemaal afgeschaft. Eindelijk. We sluiten een periode af, die ons een belangrijke les
heeft geleerd over hoe we willen wonen. Het wonen in Gouderak – lekker ‘buiten’ aan
de rand van het dorp, onderaan de dijk, met uitzicht over de weilanden – lijkt
helemaal ideaal. Maar…we realiseren ons dat we het actieve contact met anderen in
onze buurt missen. Een praatje maken, spullen delen, verhalen vertellen, spontaan
een bakkie doen of lekker samen eten. Dat is er allemaal niet. We besluiten op dat
moment om te gaan leven op de manier die we willen: veel meer samen met
anderen. De zoektocht die daarop volgt, leidt ons naar Centraal Wonen Zevenkamp.
De eerste kennismaking, tijdens de rondleiding in februari 2022, doet meteen de
vonk overspringen. In april 2023 verhuizen we, veel sneller dan verwacht, naar het
August Vermeijlenpad 36. Vol goede zin en verwachtingen.
Genieten bij CW7…
Het is winter 2024. De ‘wittebroodsweken’ bij CW7 zijn voorbij. Mijn eerste indrukken
zijn aangevuld met tweede en derde indrukken. Ik laaf mij aan de nabijheid van fijne
mensen, de gezelligheid in de eetgroep, de mooie verhalen ‘van vroeger’ met
stokoude grappen, de (soms best markante) bewoners van zeer divers pluimage, de
saamhorigheid onder elkaar en de daadkracht om iets leuks te organiseren. Het
‘samen leven’ krijgt echt vorm. Ik geniet ervan, zelfs meer dan ik zelf had verwacht.
Alles koek en ei dus?
Dromen over de toekomst…
Bijna. Ik praat ook met mensen, die vertellen over de afnemende betrokkenheid van
bewoners bij het leven in en organiseren van CW7. Over vergrijzing en over
eenzaamheid en afzondering bij bepaalde bewoners. Over de tendens dat nieuwe
mensen vooral belangstelling hebben voor een goedkoop huurhuis. En minder zien
in actieve deelname aan een leefgemeenschap. Dit raakt me en zet me aan het
denken. Over de vraag of die verhalen kloppen. En als ze kloppen, hoe onze
gemeenschap zich dan verder ontwikkelt. Ik denk ook na over de manier waarop ik,
samen met anderen, kan bijdragen om CW7 vorm te geven, zoals wij dat willen.
Als ik mijmer over de toekomst en een beetje droom over de plek waar ik dan woon,
dan zie ik een levendige CW7-woongemeenschap. Bewoners kennen elkaar. Helpen
elkaar. Eten, feesten, koken, kletsen, klussen, debatteren, organiseren samen.
Dragen bij en zorgen voor het geheel. Iedereen doet mee, binnen zijn of haar
mogelijkheden. Botsingen lossen we op door ons in de ander te verdiepen. Onze
onderlinge verschillen zorgen dat we elkaar versterken. Iedereen heeft wel een
groepje waar het fijn mee is. Niemand is eenzaam. Iedereen is gezien.
Kandidaatleden zijn hier veel en graag geziene gasten, die popelen om te mogen
‘prikken’. Dat is mijn droom. Zo heb jij waarschijnlijk ook een eigen droom. Net zoals
jouw buur en de buur daarnaast. Ik wil aan de slag met deze dromen. Met jullie
samen. Maar hoe? Daar heb ik wel een idee bij……
Wat kunnen we samen doen?
In het najaar van 2023 heb ik een opleiding gedaan met de moeilijke naam
Participatief Actie Onderzoek. Ik heb daar geleerd hoe groepen mensen effectief zelf
vorm geven aan hun toekomst, tot acties komen en resultaten boeken. Er zijn
prachtige voorbeelden hoe dit elders heeft gewerkt. Ik vertel je er graag meer over! Al
die mooie voorbeelden inspireerden me, om aan de slag te gaan in mijn eigen
omgeving. Als laatste stap van de opleiding mag ik zelf nog een stage doen, waarin
ik een project begeleid. Het lijkt me een geweldig leuk idee om de stage samen met
jullie, bij CW7, uit te voeren. Met iedereen die mee wil doen, gaan we bespreken en
verbeelden hoe wij willen dat CW7 eruitziet – in de meest brede zin van het woord.
We bedenken zelf acties om dat vervolgens te realiseren. Het is dus samen aan de
slag en de handen uit de mouwen!
De stage start medio februari en duurt ongeveer twaalf weken. In de komende weken
bereid ik de stage verder voor. Bij de start gaat het vooral om het ophalen van zoveel
mogelijk van jullie ervaringen en wensen. Je zult via de CW7-mail een oproep
ontvangen om mee te doen, bijvoorbeeld aan een interview. Het staat iedereen vrij
om wel of niet deel te nemen. Ik heb dit voornemen met het bestuur van CW7
besproken, zij zijn dus van de stage op de hoogte.
Als je nu al meer wilt weten, mail me op bart@bartbudding.nl
Bellen of appen kan ook op 06 51 36 76 42.
Of kom langs voor een bakkie!!