Skip to main content

Open Up

Het is alweer een maand geleden dat het grootste en meest extravagante circus van Europa in het land was: het Eurovisie Songfestival. Begin mei druppelden de eerste delegaties – na twee jaar wachten – binnen op Schiphol en Rotterdam Airport om hun liedjes en kunstjes ten gehore te brengen in Ahoy. En jawel, bij het spektakel mochten zelfs 3500 fans aanwezig zijn. Inclusief Koningin Maxima, exclusief Opa Rob.

En de delegaties, die zaten in een bubbel. Niet heel erg open, meer heel erg afgesloten. Voor hun eigen bestwil uiteraard. Met eigen ogen heb ik mogen aanschouwen (ja mogen, zo’n grote fan ben ik) hoe Finland, Cyprus en Zweden dagelijks op en neer reisden tussen hun hotel op de Wilhelminapier en Ahoy. Op de locatie waar het allemaal moest gebeuren, was er een enorme zaal omgebouwd tot delegation bubble. Kleedkamers, douches, een lounge area, een kapsalon, tafeltennis en een groot scherm om alle repetities te volgen. Natuurlijk alleen toegankelijk na het tonen van een negatieve coronatest, anders moest de hele delegatie zoef weer terug naar het hotel, terug naar het vliegveld.

Zo ver mocht het natuurlijk niet komen. Daarom aan ons van het Health and Safety team, de (on)dankbare taak om alle delegaties in de delegation bubble te wijzen op het dragen van een mondkapje en 1,5 meter afstand houden. Ik heb me nog nooit zo euforisch en ongemakkelijk tegelijkertijd gevoeld. Een beetje zo’n gevoel wanneer je twee bakjes koffie teveel op hebt. Niemand zat namelijk te wachten op 1,5 meter afstand houden. Ik heb me eerlijk gezegd (in tegenstelling tot andere teamleden) ook niet aan die taak gewaagd. Een mondkapje (goed) dragen vonden ze daarentegen minder irritant, dus zei ik daar soms wat van. De rest van de tijd was ik vooral bezig met ‘in het moment zijn’. Zo viel me op dat Rusland net zo charismatisch was als op het podium, Servië net zo uitgelaten, België net zo cool, onze Jeangue net zo lief en Finland.. Finland was eigenlijk niet zo rebels als op het podium. Die gasten waren vooral heel erg blij dat ze er eindelijk waren.


Louise Leijten

Louise Leijten

Websiteredacteur CW7